ZŠ Jílové - "Škola pro radost"

Výzkum potoků v okolí Jílového pokračuje 2. rokem

27.10.2016 22:18

V letošním školním roce došlo v práci Ekotýmu k zásadní změně. Místo stabilních Ekotýmečků začaly vznikat pružné realizační týmy řešící konkrétní problém. Členy těchto týmů se stávají většinou členové Ekotýmu, mohou se jimi ale také stát ostatní žáci či zaměstnanci školy.

Jedním z těchto týmů je i tým zaměřený na dokončení dvouletého badatelského výzkumu kvality potoků v okolí Jílového. Během prvního roku práce se podařilo zmapovat a prozkoumat 17 potoků, v letošním roce chceme jednak tyto potoky navštívit v jinou roční dobu, jednak přidat případně další potoky (hlavně v okolí Psár a Jirčan).

16. 10. 2016 se uskutečnila výprava ke 3 potokům, které byly zkoumány poprvé na počátku léta. Jednalo se o Zlatý potok (přítok Sázavy protékající Bohulibami), o jeho bezejmenný levý přítok a o potok protékající Kocourským údolím (pracovně jsme si ho pojmenovali Kocourský).  Vedlejším naším cílem bylo spočítat kvetoucí druhy rostlin a všímat si proměn, které do přírody přináší podzim.

Výsledky výzkumů jsme umístili na web, který kvůli projektu vznikl (https://potoky.unas.cz) a  potěšilo nás, že se nijak zásadně neliší od výzkumů letních. Nenašli jsme sice larvy pošvatek, protože se už proměnily v dospělce, takže nám výsledné hodnoty potoka většinou trochu poklesly, ale nijak dramaticky.

Při schůzkách týmu jsme se učili rozeznávat mapované druhy chrostíků, jepic, ale i dalších bezobratlých a seznámili se se 3 metodami, pomocí nichž počítáme výsledky. Po výpravě jsme dosadili zjištěná data do tabulek a dopočítali hodnoty jednotlivých potoků.

V současné době přerušuje tento tým svoji činnost, obnoví ji zase na jaře. Členové týmu si zatím vybrali nový výzkumný úkol – buď budou sledovat vliv různého způsobu větrání na množství CO2 ve třídách, nebo budou sledovat srážky a jejich parametry.

JV

Kontakt

Ekoškola ZŠ Jílové

Komenského 365
Jílové u Prahy
25401

tel. 241 951 210
mob. 607 635 460

Vyhledávání

© 2010 ZŠ Jílové u Prahy "Škola pro radost"

Tvorba www stránek zdarmaWebnode