ZŠ Jílové - "Škola pro radost"

Den pro Ekotým - 4. 2. 2015

11.02.2015 20:35


Ve středu 4. února  jsme se my, ekotýmáci, sešli v učebně přírodopisu až na 8:00 hodinu. Před námi  bylo celé dopoledne určené ke společným aktivitám. Na straně dětí byl úžasný pocit „volného dopoledne bez učení“ a pro nás, vedoucí, pocit nejistoty, zda se naše příprava bude líbit.
Začali jsme v kruhu, představovali jsme sebe a své kamarády, pak jsme vymýšleli ke svému přirovnání. Nakonec jsme si řekli svá očekávání pro naše dopoledne.
Pak jsme se rozdělili do našich Ekotýmečků a začala společná práce: nejprve si děti vymyslely názvy a loga pro svou skupinu. Nutno říci, že se to všem skupinám moc povedlo, uznejte sami:  Rychlonožky, Smeťáci, Kapičky, Bouřliváci a Přírodové. Na závěr této aktivity si své „výmysly“  děti navzájem představily.
A nastala náročnější práce, skupina dostala okopírované části Zprávy o auditu EKoškoly, každá svou oblast. Úkolem bylo text přečíst a na papíru se vyjádřit k jeho obsahu. Této práci se děti věnovaly až do velké přestávky.
Po přestávce jsme šli ven. Částečně jsem splnila slib, který jsem dětem dala, pokud získáme titul Ekoškola. Slíbila jsem, že si připijeme dětským šampaňským na střeše přístavby. Vzhledem k povětrnostním podmínkám jsem dodržela jen druhou část. Postupně po skupinkách jsme vystoupali na střechu školy a podívali jsme se na Jílové ze zhora. Bylo to báječné! A  všichni byli stateční, někteří hrdinně překonali svůj strach z výšek.
Po výstupu jsme si prošli celý školní areál a pozorovali jsme, fotili jsme, co by se ještě mohlo  vylepšit či vymyslet. Navštívili jsme i Minifarmu a obdivovali jsme se nově upravenému jezírku. Bylo pravé zimní počasí, takže jsme byli rádi, když jsme se vrátili do školy.
Poslední společnou hodinu jsme věnovali zpracování poznatků z vycházky, nutno říci, že děti vymyslely nápady, které ani mě ještě nenapadly, a to je co říci! No a pak jsme se vrátili k rozboru Zprávy z auditu, děti doupravily předešlou práci a pak výsledky práce po skupinách prezentovali zástupci ostatním členům ekotýmu. Opět jsme s paní učitelkou Janou byly příjemně překvapené postřehy dětí. Výstupy z obou společných aktivit budou shrnuty v samostatných dokumentech.
Na závěr jsme si zhodnotili, zda se nám naplnila naše očekávání. Děti měly i nadále pocit, že se neučily, přestože víc než dvě hodiny intenzivně pracovaly, naše příprava byla dostatečná – máme co dělat další dvě setkání. Dále se dětem splnil požadavek vzájemného poznávání, seznamování, her, výroby plakátu, řešení problémů.
Moc děkuji starším dětem za jejich pracovní nasazení, byly pozorné a trpělivé ke svým mladším kamarádům. Mladší dětí se snažily v rámci svých možností aktivně zapojovat do práce ve svých skupinách.

K.Trčková

fotogalerie

Kontakt

Ekoškola ZŠ Jílové

Komenského 365
Jílové u Prahy
25401

tel. 241 951 210
mob. 607 635 460

Vyhledávání

© 2010 ZŠ Jílové u Prahy "Škola pro radost"

Tvorba www stránek zdarmaWebnode