ZŠ Jílové - "Škola pro radost"

Památné stromy a stromy svobody

10.10.2018 22:39

Impulzem pro vznik tohoto zhruba půlročního projektu Ekotýmu byly 2 skutečnosti:

  • V souvislosti se 100. výročím vzniku naší republiky vyhlásila nadace Partnerství projekt Strom svobody, jehož cílem bylo mapovat stromy, které byly vysazeny u příležitosti vzniku republiky či nějakého jejího výročí, případně vysazovat stromy nové.
  • Dostala se nám do rukou studie, ve které byly mapovány, měřeny a posuzovány vybrané památné stromy našeho okolí – práce vznikla před 10 lety a obsahovala data i z období před 20 lety. Navíc jsme měli k dispozici i několik prací žáků školy, které se památným stromům našeho okolí věnovaly v rámci biologické olympiády.

Rozhodli jsme se tedy, že se pokusíme zmapovat všechny památné stromy a stromy svobody, které se nacházejí na katastru obcí, z nichž docházejí žáci do naší školy.

Začali jsme pátrat po historických informacích – v kronikách, u pamětníků a úředníků jednotlivých obcí, sami jsme začali pořádat vycházky, při kterých stromy fotíme, měříme a laicky posuzujeme. Pokud zaznamenáme u nějakého stromu problém (například zhoršení zdravotního stavu), poskytneme tuto informaci příslušným úřadům.

Pokud nalezneme nějaký strom svobody, zadáme ho na web projektu Stromy svobody https://www.stromysvobody.cz/

V Borku jsme nalezli lípu, kterou podle kroniky vysadili k 1. výročí vzniku republiky žáci jílovské školy – zadali jsme ji tedy do stránek projektu a zde je odkaz na její kartu: https://www.stromysvobody.cz/DetailStromu.aspx?id=948

Ke každému stromu vytváříme kartu se základními údaji a naším cílem je vytvořit tištěný i elektronický sborníček, který následně poskytneme veřejnosti.

 fotogalerie - Památné stromy 1

fotogalerie - Památné stromy 2

Karty památných stromů - soubory pdf.

Brožura - Památné stromy (soubor pdf.)

 

 

Kontakt

Ekoškola ZŠ Jílové

Komenského 365
Jílové u Prahy
25401

tel. 241 951 210
mob. 607 635 460

Vyhledávání

© 2010 ZŠ Jílové u Prahy "Škola pro radost"

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode