ZŠ Jílové - "Škola pro radost"

PRAVIDLO 3R PRO NAKLÁDÁNÍ S ODPADY

13.01.2019 20:33

PRAVIDLO 3R PRO NAKLÁDÁNÍ S ODPADY

(REDUCE – REUSE – RECYCLE)

V rámci Environmentální výchovy se žáci a žákyně 7. A seznamovali s užitečným souborem pravidel pro nakládání s odpady – tedy s pravidlem 3R.

Současný svět je zahlcen odpady nejrůznějšího druhu a to způsobuje 2 velké problémy – kde brát stále nové suroviny na výrobu budoucího odpadu – často např. na výrobu obalu či výrobku na jedno použití) a jak se zbavovat tun odpadků – skládkovat je, spalovat, hodit je do nějaké škarpy či sousedům na zahradu?

Existuje soubor pravidel, kterými by se měl každý civilizovaný člověk řídit. Tato pravidla jsou uspořádána podle důležitosti:

  1. snažit se, aby odpadky nevytvářel (pravidlo REDUCE) – odpadky, které nevzniknou, jsou totiž nejlevnější a nejméně zatěžují naši planetu
  2. když už odpad vytvořím, tak se ho pokusit nějak druhotně využít (pravidlo REUSE)
  3. když už odpad vytvořím a nevím si s ním rady, roztřídím ho a nabídnu firmě, která si s ním nějak poradit umí (pravidlo RECYCLE).

V rámci výuky sedmáci a sedmačky vytvořili několik informačních a inspiračních plakátů, které jsou primárně určeny ostatním žákům školy, ale prostřednictvím našeho webu i široké veřejnosti.

Zároveň zájemcům poskytujeme infolist s několika náměty, jak daná pravidla naplňovat.

Infolist č.4 - soubor pdf

 

Kontakt

Ekoškola ZŠ Jílové

Komenského 365
Jílové u Prahy
25401

tel. 241 951 210
mob. 607 635 460

Vyhledávání

© 2010 ZŠ Jílové u Prahy "Škola pro radost"

Tvorba www stránek zdarmaWebnode