ZŠ Jílové - "Škola pro radost"

Produkujeme méně odpadu

12.01.2014 10:13

Produkujeme méně odpadu aneb zapojili jsme se do kampaně Litter Less


Naše škola je již několik let nositelem titulu Ekoškola, to znamená, že se naši žáci, ale i jejich učitelé chovají tak, aby co nejméně škodili přírodě a zároveň jí co nejvíce chránili. Jelikož právě letos obhajujeme toto prestižní označení, naplno jsme se zapojili do kampaně Litter Less. Jak už vyplývá z jejího názvu (Méně odpadu), týká se snížení množství odpadu produkovaného na naší škole. Tato kampaň je zajímavá z mnoha pohledů. Nejenom, že žáci udělají dobrou věc a sníženým plýtváním napomohou ochraně prostředí, ale také se zdokonalí ve svých jazykových a komunikačních dovednostech. Litter Less je mezinárodní kampaň, do které jsou zapojeny školy z ČR i ostatních států.  A co přesně tato kampaň obnáší? Naším úkolem bylo zjistit, kde ve škole dochází k plýtvání. Po společné diskuzi Ekotým došel k závěru, že nejvíce nás trápí plýtvání papírovými utěrkami na záchodech, především na prvním stupni ve staré, dosud nezrekonstruované budově školy, kde nejsou elektrické vysoušeče rukou. Poté jsme o této skutečnosti informovali ostatní spolužáky a učitele formou pantomimického představení, aby si každý mohl uvědomit, zda také sám k tomuto plýtvání nepřispívá (viz fotogalerie).

Během postupné realizace projektu provádíme dokumentování, které dokládáme na oficiální stránky kampaně https://www.eco-schools-litterless.org/. Z důvodu mezinárodního zapojení škol jsou veškeré vkládané příspěvky v angličtině, aby se o našem snažení mohl dozvědět kdokoliv odkudkoliv. Až v realizaci ještě více pokročíme, vyměníme si zkušenosti s partnerskou Ekoškolou, zda bychom pro náš projekt nenašli inspiraci třeba i jinde.
V samotném závěru budeme naše úsilí a výsledky prezentovat na Světový den životního prostředí. Ale to bude až 5.6.2014 a do té doby nás čeká ještě spoustu práce, ale snad i radosti nad tím, že děláme dobrou věc pro životní prostředí, pro sebe a také pro samotnou školu, která se tak bude moct pyšnit dalších pár let označením Ekoškola Jílové u Prahy.

JB

fotogalerie 

Kontakt

Ekoškola ZŠ Jílové

Komenského 365
Jílové u Prahy
25401

tel. 241 951 210
mob. 607 635 460

Vyhledávání

© 2010 ZŠ Jílové u Prahy "Škola pro radost"

Tvorba www stránek zdarmaWebnode