ZŠ Jílové - "Škola pro radost"

Projekt Pokojové rostliny

10.03.2018 19:00

Projekt Pokojové rostliny

Dají se rozšířit poznatky z botaniky i jinak, než prostou výukou při hodinách přírodopisu? Záleží nám na tom, jak vypadá naše škola? Na to se pokusili odpovědět žáci 6. B, kteří se zapojili do projektu „Pokojové rostliny“, který začátkem září nabídla Ekoškola. Vznikly skupiny, rozdělilo se území průzkumu, žáci se museli domluvit, co kdo ve skupině bude dělat a naplánovat práci, aby se to zvládlo v čase mimo výuku.

A co nás zajímalo?

  • Kolik je ve škole květin, kde je jich více – ve třídách nebo na chodbách?
  • Jje více květin u mladších nebo starších žáků?
  • Jaké květiny ve škole jsou?

 Najednou se objevili fotografové (fotili rostliny), vyjednávači (museli se domluvit s paní učitelkami, jestli se do tříd mohou dostat a fotit) a manažeři (domlouvali s učitelkami, jestli by popisky rostlin nechtěli udělat oni sami). Systematici museli zařadit nafocené rostliny do systému rostlin (do této skupiny se nedobrovolně, ale určitě s pochopením zapojili rodiče). A nakonec grafikové museli vytvořit popisky. Skupiny Kaktusy, Tři rostlinky a Pomněnky se pustili do práce s nadšením. Ve skupině Fialky vznikl malý konflikt, který žáci nakonec vyřešili kompromisem. A Masožravky, Květinky a Tři šišky? Tam domluva žáků skončila pouze ve výběru názvu skupiny.

Celkově je ve škole 136 rostlin, kdyby se spočítaly rostliny i v neprozkoumaných úsecích, určitě by celkové číslo vzrostlo na nejméně 200 kusů. K většině rostlin žáci přidali vlastnoručně udělané popisky s názvem a způsobem pěstování rostliny. K ostatním rostlinám, doufám, časem přibydou další.

Mgr. Nina Ludvíková

Rostliny ve škole - soubor PDF

fotogalerie

Kontakt

Ekoškola ZŠ Jílové

Komenského 365
Jílové u Prahy
25401

tel. 241 951 210
mob. 607 635 460

Vyhledávání

© 2010 ZŠ Jílové u Prahy "Škola pro radost"

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode