ZŠ Jílové - "Škola pro radost"

Den pro Ekotým 26. 9.

07.10.2019 21:31

Po loňské obhajobě mezinárodního titulu, přišly s novým školním rokem v programu Ekoškolanové úkoly a výzvy. A aby je Ekotým, který je koordinátorem tohoto programu ve škole, dobře zvládl, potřeboval se naladit a na spoustě věcí domluvit.A protože to se nedá zvládnout během nějaké přestávky mezi vyučováním, využil možnosti mít celý den pro sebe. Tím dnem se stal čtvrtek 26. 9.

Ráno jsme se všichni nasoukali do autobusu, který nás dovezl do Vlašimi. Zde jsme měli domluvenou komentovanou prohlídku parazoo, kterou spravuje místní ZO ČSOP. Oba průvodci, kteří nám byli přiděleni, zvládli svou úlohu na jedničku. Dozvěděli jsme se o tom, jaký je rozdíl mezi záchrannou stanicí a parazoo, viděli jsme na vlastní oči řadu druhů zvířat, která nemají šanci žít ve volné přírodě, protože mají trvalé zdravotní problémy, způsobené nejčastěji nárazy do aut nebo skleněných ploch či popálením od drátů elektrického vedení. Druhým důvodem je to, že si zvířata zvykla na lidi a ve volné přírodě již by se neuživila – to byl např. osud krkavce, kterého ještě ve vajíčku někdo vybral z hnízda a chtěl si z něj udělat domácího mazlíčka. Kromě krkavce jsme viděli např. párek vyder, veverky, kunu lesní, lišku či poštolku.

Po prohlídce parazoo jsme chvilku okupovali místní obchůdek se spoustou výukových pomůcek či šetrné kosmetiky a zejména mladší členové neodolali a zakoupili krásné plyšáky netopýrů a veverek. Pak jsme se vydali přes ulici do vlašimského parku. Jedná se o anglický přírodní park, který kdysi vytvořili majitelé na místě dřívější obory. V parku jsme se vyfotili u brány, čínského pavilonu či bývalých říčních koupadel, která využívala bývalá majitelka panství.

Uprostřed parku jsme si zahráli několik her, které byly laděny tak, aby nám pomohly se lépe poznat (mezi členy Ekotýmu je totiž řada nováčků) i si připomenout, jaké priority Ekotým má.

Po návratu do školy jsme nejprve zkontrolovali stav Hřbitova odpadků (viz. samostatný článek v aktualitách) a následně se rozdělili, protože na mladší a starší Ekotýmáky čekaly odlišné úkoly.

Mladší ekotýmáci měli za úkol zkontrolovat po prázdninových úpravách všechny třídy školy a místnosti WC, aby zjistili, zda někde nechybí cedulky připomínající ZHASÍNÁNÍ a ŠETŘENÍ VODOU. Následně děti vytvářely nové cedulky, a umístily je tam, kde dosud chyběly.

Druhostupňoví Ekotýmáci doplnění o několik páťáků obsadili pro svou další práci venkovní učebnu. Připomínali jsme si kroky metodiky programu i témata, kterými se Ekoškola zabývá a dávali dohromady svoje letošní priority. Bavili jsme se o tom, jaké týmové role jsou pro nás důležité, jaká pravidla nám usnadní práci či která témata nás nejvíce oslovují apod.  

Připravili jsme také dříví pro táborák, u kterého jsme se opět sešli s našimi mladšími kolegy. Opékali jsme vuřty či těstové hady a bylo nám dobře. Když jsme se po půl sedmé rozcházeli, bylo už šero. Myslíme si, že to byl hezky a užitečně prožitý den.

Výzva občanům Jílového:

Rádi přivítáme každého, kdo by nám byl ochoten pomoci radou, nápadem či rukou přiloženou k dílu. Pokud se někdo mezi čtenáři tohoto článku najde, prosíme, aby nás ve škole kontaktoval.

Za Ekotým Katka Krištůfková a Honza Vrtiška

fotogalerie

 

Kontakt

Ekoškola ZŠ Jílové

Komenského 365
Jílové u Prahy
25401

tel. 241 951 210
mob. 607 635 460

Vyhledávání

© 2010 ZŠ Jílové u Prahy "Škola pro radost"

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode