ZŠ Jílové - "Škola pro radost"

MEZINÁRODNÍ KAMPAŇ LITTER LESS V JÍLOVSKÉ ŠKOLE

07.11.2015 22:33

7. 11. slaví všechny Ekoškoly celého světa svůj svátek. Letos tento svátek připadl na sobotu, proto jsme si ho v jílovské škole připomněli už v pátek. Zároveň jsme tento den využili pro zahájení mezinárodní kampaně LITTER LESS, jejímž cílem je vést žáky i zaměstnance školy k přemýšlení o tom, jaké odpady ve škole vznikají a jak jde jejich množství snížit. Jedná se o propagaci první části odpadového pravidla 3R – reduce, reuse, recycle. Nejlepší odpad je totiž ten, který vůbec nevznikne.

Členové Ekotýmu obešli během pátečního dopoledne všechny třídy školy, aby žáky seznámili se zahájením kampaně a požádali je o spolupráci. Vyzbrojeni byli zvučným hlasem, prázdnými koši, které jednak symbolizovaly naši snahu snížit množství odpadu a zároveň sloužily jako bubnovací zařízení a také malými transparenty s informacemi a fotografiemi, které měly za úkol celou myšlenku podpořit.

 

V ČR je do kampaně zapojeno 25 škol a jílovská škola patří mezi ně. Během školního roku tak budeme mít za úkol analyzovat činnosti, při kterých vznikají ve škole různé typy odpadů a promýšlet kroky a aktivity, pomocí nichž je možno toto množství snížit. Zároveň budeme komunikovat s jinými českými i zahraničními školami a budeme si s nimi vyměňovat své zkušenosti.

Jako bonus získá každá škola na své aktivity v rámci kampaně 10 000,- Kč a my nyní přemýšlíme, jak je využít. Zatím nás napadlo, že bychom mohli do školy pořídit vermikompostéry a na školní pozemky venkovní koše na tříděný odpad, třeba nás ale napadne ještě něco originálnějšího.

 

Celá kampaň vyvrcholí Dnem činů u příležitosti Světového dne životního prostředí 5. června 2016.

Jan Vrtiška

fotogalerie 

Kontakt

Ekoškola ZŠ Jílové

Komenského 365
Jílové u Prahy
25401

tel. 241 951 210
mob. 607 635 460

Vyhledávání

© 2010 ZŠ Jílové u Prahy "Škola pro radost"

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode