ZŠ Jílové - "Škola pro radost"

Projekt Živá zahrada na jílovské školní zahradě - zimní pozorování 2018

03.01.2019 22:43

Před 3 roky přihlásil Ekotým naši školní zahradu do projektu Živá zahrada. Projekt organizuje pro soukromé i školní zahrady Český svaz ochránců přírody. Cílem projektu je upravovat zahrady tak, aby byly přátelské volně žijícím druhům organismů – aby zde našly potravu, úkryty, bezpečí.

Dvakrát ročně se pak uskutečňují v případě školních zahrad týdenní pozorování a zaznamenávání zjištěných druhů organismů. U jarního pozorování, které probíhá v květnu, se pozorování zaměřuje hlavně na motýly, čmeláky a další hmyz, obojživelníky, plazy, ptáky a drobné savce. Zimní pozorování probíhá v prosinci a je zaměřeno na ptáky.

Aby mohl být výskyt živočicha daného druhu zaznamenán, musí se alespoň jeden jeho jedinec dotknout území zahrady nebo rostliny či stavby na zahradě se nacházející.

Účastníci svá zjištění zadají do mapovací karty na stránkách projektu (https://www.zivazahrada.cz) a ty pak pořadatelé vyhodnotí a přidělí body za jednotlivá pozorování. Body se za jednotlivá kola sčítají. Pokud zahrada v pětiletém období dosáhne (3 nejlepší výsledky v průběhu 5 let) alespoň 50 bodů, obdrží titul Živá zahrada. Přitom platí, že ideální zahrada může v letním kole soutěže získat až 22 bodů, v zimním kole pak maximálně 8 bodů. Aby nebyly zvýhodněny velké zahrady či zahrady na kraji lesa, uděluje se jim do vínku záporný počet bodů jako vstupní handicap. Naše školní zahrada získala handicap  - 3,75 bodu

Rozhodně se ale nejedná o soutěž mezi jednotlivými zahradami, jde o to, aby se zahrada porovnávala se svým stavem v předchozích letech a ti, co o ni pečují, se ji snažili dále vylepšovat.

Za 2 a půl roku získala naše zahrada 44, 95 bodua vypadá to, že máme šanci 50 bodů překonat.

Více (soubor pdf.)

Ptáci na zahradě 2018 - výběr druhů (pdf.)

Fotogalerie

 

 

Kontakt

Ekoškola ZŠ Jílové

Komenského 365
Jílové u Prahy
25401

tel. 241 951 210
mob. 607 635 460

Vyhledávání

© 2010 ZŠ Jílové u Prahy "Škola pro radost"

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode