ZŠ Jílové - "Škola pro radost"

Zookoutek v ZŠ Jílové slaví 3. narozeniny

02.12.2015 20:51

V současné době, pro kterou je charakteristické postupné odcizování člověka (včetně dětí) přírodě, což se projevuje např. nahrazováním prožitků se stromy, krajinou či se zvířaty virtuální realitou, je velice důležité vytváření protiváhy proti tomuto zhoubnému trendu.

Jílovská základní škola to řeší na mnoha úrovních. Můžeme zmínit např. výuku o přírodě v přírodě, péči o rozsáhlou školní zahradu včetně ovčí a králičí minifarmy či zookoutek přímo v areálu školy. A právě zookoutek slaví nyní své třetí narozeniny.

Vyčleněn mu byl jeden kabinet a v takto vytvořeném zvířecím ráji se děti setkávají se svými zvířecími svěřenci. V současné době zde najdete agamy, andulky, zebřičky, dvě vodní želvy, myšky, potkany, oblovky, pakobylky, morčata a další zvířata. Máme třeba šedého králíka Emila, který je tak chlupatý, že mu ani není vidět do očí. Spousta zvířat se zde vystřídala i narodila a každou chvíli se nějaké nové objeví.

O zvířata se starají hlavně děti a jejich činnost koordinují paní učitelka Ludvíková a pan učitel Havelka.
Chodí sem děti z prvního i z druhého stupně, pravidelně v pátek přicházejí děti z družiny spolu se svými vychovatelkami. Děti čistí prostory, krmí zvířata, vyčesávají jim srst a v neposlední řadě se s některými z nich mazlí (samozřejmě tak, aby nikomu neublížili).

Zookoutek je tu pro radost těm, co třeba doma žádného mazlíčka nemají, ale samozřejmě i všem ostatním. Zároveň slouží jako prostor pro poučení i pro trénink trpělivosti, vytrvalosti a odpovědnosti, protože na zvíře a jeho potřeby prostě nemůžete zapomenout.

Ke třetím narozeninám přejeme všem jílovským zvířatům bezpečné a podnětné prostředí a mnoho lidských kamarádů.

Filipa Janoušková, 6. A

Kontakt

Ekoškola ZŠ Jílové

Komenského 365
Jílové u Prahy
25401

tel. 241 951 210
mob. 607 635 460

Vyhledávání

© 2010 ZŠ Jílové u Prahy "Škola pro radost"

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode